Jan Axing

Om Jan Axing Jag är en aktiv trader född 1955 och är elektrotekniker i botten. Jag har haft aktier sedan början av 1990-talet men först 2007 började jag engagera mig mer aktivt med främst fondsparande men även aktier. Jag är numera pensionär så jag har mycket tid till att arbeta med börserna. Jag är aktiv i alla depåer jag kontrollerar själv som PPM, ITPK, IPS samt tre stycken ISK, en för aktier, en för fonder och en för kortsiktig trading i flera olika värdepapper.... Läs mer

Jan Axing

Jag är en aktiv trader född 1955 och är elektrotekniker i botten. Jag har haft aktier sedan början av 1990-talet men först 2007 började jag engagera mig mer aktivt med främst fondsparande men även aktier. Jag är numera pensionär så jag har mycket tid till att arbeta med börserna. Jag är aktiv i alla depåer jag kontrollerar själv som PPM, ITPK, IPS samt tre stycken ISK, en för aktier, en för fonder och en för kortsiktig trading i flera olika värdepapper.

På fritiden sitter jag gärna i min segelbåt ute på fjärdarna eller kör omkring på småvägarna med motorcykeln om jag inte är ute på en golfbana och kollar hur grönt gräset är. En del av fritiden går givetvis åt till analyser och trading, gissningsvis mellan 2 och 20 timmar i veckan beroende på marknadsläget. Vintertid roar jag mig med att utveckla programvara för finansiella analyser.

Som den ingenjör jag är använder jag mer teknisk analys än fundamental, även på fonder. På fondsidan tittar jag på index runt om i världen för att hitta bra lägen för investeringar eller utnyttja tillfället i en kortsiktig trend. Så som 2000-talet börjat finns det inte utrymme för långsiktighet så mina egna positioner blir sällan mer än 3 år gamla nu. Jag arbetar således på kort- till medellång sikt och långsiktigheten tonas ner mer och mer. Jag är utpräglad trendföljare och utnyttjar tekniska signaler för att avgöra när en trend etablerats. Jag försöker inte hitta toppar och bottnar, det är för svårt. Inbakat i denna strategin är att undvika nedgångar hellre än att maximera uppgångar. Nettoresultatet blir påfallande ofta bättre på det sättet.

På aktiesidan ägnade jag först några år åt studier och träning i trading med riktiga pengar. I samband med lanseringen av Investerarsparkontot startade jag en mer seriös depå för aktier och derivat för trading på kort och medellång sikt. Här nyttjar jag swingtrading när tillfällen ges och lite längre trading när det syns trender i någon riktning. De flesta affärerna har teknisk analys som grund medan en del går på fundamental- eller makroanalys. Jag arbetar helst med större nordiska bolag med hög omsättning på börsen där teknisk analys fungerar bäst. Tonvikten ligger i gruvor, insatsvaror och verkstad men även sunda bolag i annan bransch kan slinka med. Det händer att jag tar med ett och annat förhoppningsbolag. Jag utnyttjar derivat för att i första hand skydda innehav vid tillfälliga nedgångar och i andra hand som en del av swingtradingen vid tydlig fallande trend. Typiska begrepp i mina analyser är Candlesticks, Trendkanaler, Glidande medelvärden, Fibonaccinivåer, Konjukturcykler och till en viss del Elliotvågor. I samband med större bottnar letar jag efter billiga bolag med uppskattat hög direktavkastning som får ligga till en större topp visar sig. Innehavstiden varierar på så sätt mellan några timmar till flera år men jag försöker i allmänhet att undvika kortare affärer än ett par dagar. Antalet affärer i veckan blir inte så förfärligt mycket i och med att jag inte ägnar mig åt daytrading, genomsnittet ligger runt ett par tre.

På fondsidan väljer jag ut fonder som verkar ligga i början av en uppåtgående trend. Innehavstiden varierar beroende på fondens standardavvikelse mellan någon månad till flera år. Jag kan byta fonder som går bra om jag hittar bättre alternativ. Vid nedgångar skyddar jag inte innehaven utan säljer av och lägger mig likvid eller i räntefonder och det kan ta ganska lång tid innan det blir läge att ge sig in i aktiefonder igen. Tonvikten i fondinnehaven ligger på tillväxtmarknader. Fondhandeln i PPM är lite slumpmässig så där har jag en något längre strategi.

Jag har satt mig in i pensionssparproblematiken och hjälper gärna till med att få ordning på det.

Jag tycker det här är roligt, speciellt när man lyckas pricka en godbit.

STÄNG

Har du frågor om Aktietips-SMS eller om Jan Axings portfölj?
E-posta din fråga till: kundservice@aktieexperterna.se

Aktietips-SMS5 medlemmar tar rygg på Jan Axings portfölj

Aktietips-SMS

Följande medlemmar tar rygg på Jan Axings portfölj:
Martin V, lenap, Johan Didron, oakstream, MatsNyberg

STÄNG
Mer info
Fondportfölj senaste veckan
-1,30%
Fondportfölj

Totalt värde: 942 612 SEK

Du kan bara se fondportföljen
om du tar rygg på Jan Axing

Ta rygg på expertLaddar...
Fondportföljens avkastning
%SEK
1 vecka:-1,30-12 411
1 månad:1,3512 525
3 månader:1,3112 186
I år:-0,10 -969
1 år:23,68180 483
Sedan start:77,69446 404
(120801)

Senast genomförda order

Orderhistorik visas bara för
de som tar rygg på experten..

Senaste foruminlägg

21-11-03 Tror att hote...
21-09-03 Impact Coatin...
21-09-02 Lade NCC B på...
21-09-02 Väljer att in...
21-08-20 eWork fick lä...
21-08-16 Fenix har leg...
20-03-10 Jag gör en ny...
* Den information som förmedlas av våra experter är allmän och inte personligt riktad.
STÄNG