BERUSADE MAGIKERN - SÄKERT TIPS!!!

BERUSADE MAGIKERN - SÄKERT TIPS!!! Bevaka tråd

Startad av DaniTheDog

Välkommen till forumet!
Du måste vara inloggad för att kunna skriva inlägg.

DaniTheDogs bild

Aktiehandeln har gått riktigt bra de senaste åren. Det är då lätt att skriva om alla framgångar, kursdubblare, guld och gröna skogar.

Men växer då alla min aktieträd upp till skyarna? Nix dessvärre inte. Nu var det några år sedan jag åkte på en riktig nit. Men jag har suttit i min nya inköpta gungstol med en whiskey och tänkt tillbaka lite på min i särklass sämsta affär....

1997 OCH REVISORN...

Jag var nyss fyllda 18 år, knappt torr bakom öronen, och hade börjat jobba extra på krogen. Diskplockning varvades med att hänga in jackor och hjälpa hårda grabbarna som jobbade i baren. Ingen jättelön men inte heller några större utgifter då jag bodde hemma hos föräldrarna.

Ägarna till krogen hade anlitat en revisor som spenderade mer tid i baren än med pappersarbetet. Han han hade en redig ölkagge och en ständigt röd näsa. Snacket bland personal på krogen var att han förvisso var alkoholiserad men en trollkonstnär vad det gällde siffror. Han hjälpte gärna personal med deklarationen och fick på magiskt sätt igenom omöjliga avdrag trots skattemasens gransking.

Årsredovisningarna var top notch även om de kom lite sent i bland och renderade i straffavgifter för ägarna.

TIPSET

Satt in baren och surrade lite med revisorn en kväll och han berättade om mitt livs möjlighet, ett aktietips. Minidoc hette bolaget och de hade en produkt för digitala patientjournaler om jag inte minns fel. Hur som helst var detta en aktie som var 100% säker och skulle garanterat göra mig till en välbärgad yngling. Det visste han!!

Hur mycket ska man casha in i den då undrade jag. Hur rik vill du bli replikerade han? Som f-n sa jag. Tryck in 20 loppor då tyckte herr Rödnäsa.

KÖPET

Sagt och gjort. Jag travade i väg till banken tog en kölapp. Lyckades sen haspla ur mig att jag ville köpa en aktie i något bolag som hette Minidoc. Inga problem så långt. 20 000 SEK fattigare men stolt innehavare av 1000 aktier á 20 SEK i bolaget som skulle ändra mitt liv lämnade jag banken.

AKTIEINTRESSET VAR FÖTT

Någonstans här föddes aktieintresset. Jag började läsa allt jag kom över och bytte i samband med detta bank och öppnade en fördelaktigare depå. Den depå fylldes på med diverse bolag som jag i efterhand kan konstatera gick riktigt bra. Det var allt från Protect Data (blev uppköpta) till Biogaia som då var i sin linda.

Minidoc låg dock kvar i gamla banken tillsammans med några ören på ett sparkonto. Jag kollade till aktien ett par gånger och den tickade sakta neråt. Snart föll innehavet i Minidoc i glömska medan aktiehandel i nya banken gick på högvarv.

RESULTATET

För några år sedan tänkte jag avsluta alla konton på gamla banken. Då hittade jag mina guldklimpar som skulle gör mig rik som ett troll. Slängde ett öga på skärmen och såg att de var värda 60 SEK efter alla år. En ökning på 200% funkar väl tänkte jag och kände mig nöjd.

Mitt nöjda leende försvann när jag tittade närmare. Aktien låg inte i 60 SEK. Hela mitt innehav var värt 60 SEK. Kursen var 0,06 SEK!!

Jag kunde nte låta bli att skratta när jag tänkte tillbaka på när jag satt, en finnig tonåring, med fyllan till revisor som garanterade mig ett liv i sus och dus. Jag hade förblindats av tanke på ett liv bestående av palmer, paraplydrinkar, dyra klockor, vin, kvinnor och sång...

LÄRDOMAR

Vad lärde jag mig då av siffermagikern ?

* Lyssna inte blint på tips från andra.

* Det finns inga 100% säkra aktieköp.

* Gör ALLTID din egen efterforskning om bolaget innan köp.

* Följ dina innehav noga!

* Drick lagom med sprit och ta inte råd från en fylla ; )

EPILOG

Vem vet, om han inte tipsat mig om denna förtrollade aktie hade jag kanske aldrig börjat med aktiehandel. Just detta aktietips gjorde mig inte rik i kronor räknat, men rik på erfarenheter ; )

Hur gick det då för magikern från det förtrollade landet Koskenkorva ? Jo rå jag såg honom för en månad sedan sittandes med lila rödvinsläppar, i samma bar, och med ett glas vin balanserandes på den välfyllda magen.

Han såg inte ut att ha den minsta ångest för det aktieköp han tipsade mig om 14 år tidigare ;)//Danne

DaniTheDogs bild

Kom gärna med era egna exempel (under komentarer) på RIKTIGT DÅLIGA aktieaffärer eller när ni gått på en mina modell större.

//Danne

DaniTheDogs bild

Jag kan även rekomendera er att köpa en gungstol där man kan sitta och grubbla över nya aktier att investera i.

Det ska vara en riktigt gammal gungstol modell stor. Sambon har för övrigt tråkat mig för att att jag börjar bli gammal som "köpt en ful gammal j-la" gungstol.

Jag har fått gliringar om allt från höftledsoperationer, att det kan bli glapp i hörapparaten om jag gungar för snabbt, att jag borde ha en filt och hagelbössan i knät, att den är bra placerad så jag kan ställa rollatorn bredvid, att bara pipan fattas och ja ni förstår...

Jag hävdar med bestämdhet att få saker slår att efter en god middag tända brasan och slå sig ner i gungstolen med en fin Whiskey. Där kan man sedan lägga upp de vinnande strategierna för aktiehandeln.

ps Jag är "bara" 31 år ung ; )

//Danne

Martin Vidhalls bild

Vet inte om man ska kalla det aktieaffär men fick för många många år sedan Ericsson aktier av min mormor och morfar. Ansågs då vara ett stabilt företag. Mamma var riktigt nära att sälja av innehaven åt mig och min lillasyster med det blev aldrig av och sen gick det som det gick.

Det positiva i det hela är att jag eftersom jag var så ung faktiskt inte har en aning om hur mycket aktierna var värda från början, därmed vet jag inte heller hur mycket jag är back totalt. Ska dock se efter om det går att få fram nu i år då jag hoppas kunna sälja av och utnyttja förlusten till att kvitta vinsterna i nuvarande innehav.

Mats Gessbos bild

DaniTheDog skrev 15 jan, 06:01

Jag kan även rekomendera er att köpa en gungstol där man kan sitta och grubbla över nya aktier att investera i.

Det ska vara en riktigt gammal gungs...
Pil nerSe hela citeringen

DaniTheDog skrev 15 jan, 06:01

Jag kan även rekomendera er att köpa en gungstol där man kan sitta och grubbla över nya aktier att investera i.

Det ska vara en riktigt gammal gungstol modell stor. Sambon har för övrigt tråkat mig för att att jag börjar bli gammal som "köpt en ful gammal j-la" gungstol.

Jag har fått gliringar om allt från höftledsoperationer, att det kan bli glapp i hörapparaten om jag gungar för snabbt, att jag borde ha en filt och hagelbössan i knät, att den är bra placerad så jag kan ställa rollatorn bredvid, att bara pipan fattas och ja ni förstår...

Jag hävdar med bestämdhet att få saker slår att efter en god middag tända brasan och slå sig ner i gungstolen med en fin Whiskey. Där kan man sedan lägga upp de vinnande strategierna för aktiehandeln.

ps Jag är "bara" 31 år ung ; )

//Danne

Strålande inlägg Danne!

Du uppmanar oss att komma med exempel på RIKTIGT DÅLIGA aktieaffärer.

Jag nappar istället på din utgångspunkt; min första affär.

1962 OCH FULLSTÄNDIGT OKUNNIG

Jag var 17 år och hade ett sommarjobb. På den tiden var det lätt att få sommarjobb. Dessutom hade man avtalsenlig lön, dvs lika bra betalt som dom fast anställda. Det var ett hårt jobb, 4-skift i ett av Sveriges största järnverk. Men skifttilläg och hög lön gjorde att man kände sig omåttligt rik.

På den tiden (stenåldern för många av er...) hörde man varje dag på radion, kl 13:00, börsnoteringarna som lästes upp ungefär som en sjöväderrapport. Av någon anledning fattade jag ett visst intresse för dessa börsnoteringar. Lyckades tipsa mina föräldrar så att jag fick en bok om aktier i födelsedagspresent. Utan att begripa allt för mycket stegade jag in på Handelsbankens kontor och beordrade köp av aktier för en stor del av min surt förvärvade sommarlön. Jag är lite osäker, men jag tror att mitt köp bestod av Gränges, SCA och Volvo.

Mina kompisar ruskade på huvudet och undrade om jag hade fått en allvarlig psykisk åkomma under mina nattskift i järverket...

ÅR 1963

Nu 18 år gammal. Hade så ofta som möjligt (skolan var ju ofta i vägen) lyssnat på börsnoteringarna. Och mina affärer hade gått strålande!

En försommardag steg jag inpå banken och beordrade försäljning av alla mina aktier. Vinsten var bra, jag tror att den var ca 50 %.

Samtidigt som jag var på banken så råkade vår fruktade gymnastiklärare vara där. En före detta militär som hade omskolat sig till gymnastiklärare. Han frågade nyfiket vad jag hade för ärende. Jag berättade då om mina lyckade aktieaffärer. Han såg mycket förundrad ut, men sa ingenting.

Vinsten gjorde att jag hade råd att ta körkort direkt när jag blev 18 år samt att jag hade pengar att köpa en bil. Bilen var en PV av 1954 års modell och köptes av gymnastikdirektören! (han hade fått den i arv.)

RESTEN AV GYMNASIETIDEN

Vår gymnastiklärare var, som sagt, före detta militär. Varje gymnastiklektion fick vi ställa upp på två led. Därefter kom ordern "rättning i leden!" och därefter "givakt!" och "avlämning!" (rapportering av eventuell frånvaro.)

Därefter blev ett stående inslag: "Har Gessbo något bra aktietips idag?" Jag minns inte om jag någonsin kunde förmedla något tips...

SENARE

Därefter gick det många år innan jag gjorde några aktieaffärer igen. Livet var fullt av av barn, arbete och ständigt dålig ekonomi.

Men någon gång i början av 1990-talet gav ekonomin utrymme för lite mindre placeringar. Och den vägen är det.

Jag sänder då och då en tanke till min gamla gymnastikdirektör. På någor sätt är det ändå kanske hans återkommande frågor om aktietips som gav mig en viss status och självförtroende och som kanske har bidragit till att man nu har lyckats skapa ett mindre kapital.

Hälsningar

DaniTheDogs bild

Martin Vidhall skrev 15 jan, 12:01

Vet inte om man ska kalla det aktieaffär men fick för många många år sedan Ericsson aktier av min mormor och morfar. Ansågs då vara ett stabilt företa...
Pil nerSe hela citeringen

Martin Vidhall skrev 15 jan, 12:01

Vet inte om man ska kalla det aktieaffär men fick för många många år sedan Ericsson aktier av min mormor och morfar. Ansågs då vara ett stabilt företag. Mamma var riktigt nära att sälja av innehaven åt mig och min lillasyster med det blev aldrig av och sen gick det som det gick.

Det positiva i det hela är att jag eftersom jag var så ung faktiskt inte har en aning om hur mycket aktierna var värda från början, därmed vet jag inte heller hur mycket jag är back totalt. Ska dock se efter om det går att få fram nu i år då jag hoppas kunna sälja av och utnyttja förlusten till att kvitta vinsterna i nuvarande innehav.

Martin: Kanske bäst att vara lyckligt omedveten ; ) Ericsson lär ju vara en av de aktier där flest småsparare förlorat stora pengar. I och för sig ligger nog "folkaktien" Telia bra till också!

//Danne

DaniTheDogs bild

DaniTheDog skrev 15 jan, 06:01

Jag kan även rekomendera er att köpa en gungstol där man kan sitta och grubbla över nya aktier att investera i.

Det ska vara en riktigt gammal gungs...
Pil nerSe hela citeringen

DaniTheDog skrev 15 jan, 06:01

Jag kan även rekomendera er att köpa en gungstol där man kan sitta och grubbla över nya aktier att investera i.

Det ska vara en riktigt gammal gungstol modell stor. Sambon har för övrigt tråkat mig för att att jag börjar bli gammal som "köpt en ful gammal j-la" gungstol.

Jag har fått gliringar om allt från höftledsoperationer, att det kan bli glapp i hörapparaten om jag gungar för snabbt, att jag borde ha en filt och hagelbössan i knät, att den är bra placerad så jag kan ställa rollatorn bredvid, att bara pipan fattas och ja ni förstår...

Jag hävdar med bestämdhet att få saker slår att efter en god middag tända brasan och slå sig ner i gungstolen med en fin Whiskey. Där kan man sedan lägga upp de vinnande strategierna för aktiehandeln.

ps Jag är "bara" 31 år ung ; )

//Danne

Mats Gessbo skrev 15 jan, 21:01

Strålande inlägg Danne!

Du uppmanar oss att komma med exempel på RIKTIGT DÅLIGA aktieaffärer.

Jag nappar istället på din utgångspunkt; min första ...
Pil nerSe hela citeringen

Mats Gessbo skrev 15 jan, 21:01

Strålande inlägg Danne!

Du uppmanar oss att komma med exempel på RIKTIGT DÅLIGA aktieaffärer.

Jag nappar istället på din utgångspunkt; min första affär.

1962 OCH FULLSTÄNDIGT OKUNNIG

Jag var 17 år och hade ett sommarjobb. På den tiden var det lätt att få sommarjobb. Dessutom hade man avtalsenlig lön, dvs lika bra betalt som dom fast anställda. Det var ett hårt jobb, 4-skift i ett av Sveriges största järnverk. Men skifttilläg och hög lön gjorde att man kände sig omåttligt rik.

På den tiden (stenåldern för många av er...) hörde man varje dag på radion, kl 13:00, börsnoteringarna som lästes upp ungefär som en sjöväderrapport. Av någon anledning fattade jag ett visst intresse för dessa börsnoteringar. Lyckades tipsa mina föräldrar så att jag fick en bok om aktier i födelsedagspresent. Utan att begripa allt för mycket stegade jag in på Handelsbankens kontor och beordrade köp av aktier för en stor del av min surt förvärvade sommarlön. Jag är lite osäker, men jag tror att mitt köp bestod av Gränges, SCA och Volvo.

Mina kompisar ruskade på huvudet och undrade om jag hade fått en allvarlig psykisk åkomma under mina nattskift i järverket...

ÅR 1963

Nu 18 år gammal. Hade så ofta som möjligt (skolan var ju ofta i vägen) lyssnat på börsnoteringarna. Och mina affärer hade gått strålande!

En försommardag steg jag inpå banken och beordrade försäljning av alla mina aktier. Vinsten var bra, jag tror att den var ca 50 %.

Samtidigt som jag var på banken så råkade vår fruktade gymnastiklärare vara där. En före detta militär som hade omskolat sig till gymnastiklärare. Han frågade nyfiket vad jag hade för ärende. Jag berättade då om mina lyckade aktieaffärer. Han såg mycket förundrad ut, men sa ingenting.

Vinsten gjorde att jag hade råd att ta körkort direkt när jag blev 18 år samt att jag hade pengar att köpa en bil. Bilen var en PV av 1954 års modell och köptes av gymnastikdirektören! (han hade fått den i arv.)

RESTEN AV GYMNASIETIDEN

Vår gymnastiklärare var, som sagt, före detta militär. Varje gymnastiklektion fick vi ställa upp på två led. Därefter kom ordern "rättning i leden!" och därefter "givakt!" och "avlämning!" (rapportering av eventuell frånvaro.)

Därefter blev ett stående inslag: "Har Gessbo något bra aktietips idag?" Jag minns inte om jag någonsin kunde förmedla något tips...

SENARE

Därefter gick det många år innan jag gjorde några aktieaffärer igen. Livet var fullt av av barn, arbete och ständigt dålig ekonomi.

Men någon gång i början av 1990-talet gav ekonomin utrymme för lite mindre placeringar. Och den vägen är det.

Jag sänder då och då en tanke till min gamla gymnastikdirektör. På någor sätt är det ändå kanske hans återkommande frågor om aktietips som gav mig en viss status och självförtroende och som kanske har bidragit till att man nu har lyckats skapa ett mindre kapital.

Hälsningar

Mats det är riktigt kul att höra hur folk har hamnat i börssvängen!
Roligt att du kunde finansiera bilköpet tackvare aktiehandeln. Jag vet inte om jag skrivit det på detta forum, men jag använder en liten del av pengarna jag tjänar på aktierna till vatddaglyx och resten får sitta kvar och växa. Jag tycker att man ska unna sig lite roliga saker som goda middagar, ny bil, resor, "drömklockan" eller vad det nu kan vara man önskar sig. Många av oss lägger ner mycket tid på aktierna och då anser jag att man inte ska vara för snål mot sig själv och familjen!

//Danne

DaniTheDog skrev 15 jan, 06:01

Jag kan även rekomendera er att köpa en gungstol där man kan sitta och grubbla över nya aktier att investera i.

Det ska vara en riktigt gammal gungs...
Pil nerSe hela citeringen

DaniTheDog skrev 15 jan, 06:01

Jag kan även rekomendera er att köpa en gungstol där man kan sitta och grubbla över nya aktier att investera i.

Det ska vara en riktigt gammal gungstol modell stor. Sambon har för övrigt tråkat mig för att att jag börjar bli gammal som "köpt en ful gammal j-la" gungstol.

Jag har fått gliringar om allt från höftledsoperationer, att det kan bli glapp i hörapparaten om jag gungar för snabbt, att jag borde ha en filt och hagelbössan i knät, att den är bra placerad så jag kan ställa rollatorn bredvid, att bara pipan fattas och ja ni förstår...

Jag hävdar med bestämdhet att få saker slår att efter en god middag tända brasan och slå sig ner i gungstolen med en fin Whiskey. Där kan man sedan lägga upp de vinnande strategierna för aktiehandeln.

ps Jag är "bara" 31 år ung ; )

//Danne

Mats Gessbo skrev 15 jan, 21:01

Strålande inlägg Danne!

Du uppmanar oss att komma med exempel på RIKTIGT DÅLIGA aktieaffärer.

Jag nappar istället på din utgångspunkt; min första ...
Pil nerSe hela citeringen

Mats Gessbo skrev 15 jan, 21:01

Strålande inlägg Danne!

Du uppmanar oss att komma med exempel på RIKTIGT DÅLIGA aktieaffärer.

Jag nappar istället på din utgångspunkt; min första affär.

1962 OCH FULLSTÄNDIGT OKUNNIG

Jag var 17 år och hade ett sommarjobb. På den tiden var det lätt att få sommarjobb. Dessutom hade man avtalsenlig lön, dvs lika bra betalt som dom fast anställda. Det var ett hårt jobb, 4-skift i ett av Sveriges största järnverk. Men skifttilläg och hög lön gjorde att man kände sig omåttligt rik.

På den tiden (stenåldern för många av er...) hörde man varje dag på radion, kl 13:00, börsnoteringarna som lästes upp ungefär som en sjöväderrapport. Av någon anledning fattade jag ett visst intresse för dessa börsnoteringar. Lyckades tipsa mina föräldrar så att jag fick en bok om aktier i födelsedagspresent. Utan att begripa allt för mycket stegade jag in på Handelsbankens kontor och beordrade köp av aktier för en stor del av min surt förvärvade sommarlön. Jag är lite osäker, men jag tror att mitt köp bestod av Gränges, SCA och Volvo.

Mina kompisar ruskade på huvudet och undrade om jag hade fått en allvarlig psykisk åkomma under mina nattskift i järverket...

ÅR 1963

Nu 18 år gammal. Hade så ofta som möjligt (skolan var ju ofta i vägen) lyssnat på börsnoteringarna. Och mina affärer hade gått strålande!

En försommardag steg jag inpå banken och beordrade försäljning av alla mina aktier. Vinsten var bra, jag tror att den var ca 50 %.

Samtidigt som jag var på banken så råkade vår fruktade gymnastiklärare vara där. En före detta militär som hade omskolat sig till gymnastiklärare. Han frågade nyfiket vad jag hade för ärende. Jag berättade då om mina lyckade aktieaffärer. Han såg mycket förundrad ut, men sa ingenting.

Vinsten gjorde att jag hade råd att ta körkort direkt när jag blev 18 år samt att jag hade pengar att köpa en bil. Bilen var en PV av 1954 års modell och köptes av gymnastikdirektören! (han hade fått den i arv.)

RESTEN AV GYMNASIETIDEN

Vår gymnastiklärare var, som sagt, före detta militär. Varje gymnastiklektion fick vi ställa upp på två led. Därefter kom ordern "rättning i leden!" och därefter "givakt!" och "avlämning!" (rapportering av eventuell frånvaro.)

Därefter blev ett stående inslag: "Har Gessbo något bra aktietips idag?" Jag minns inte om jag någonsin kunde förmedla något tips...

SENARE

Därefter gick det många år innan jag gjorde några aktieaffärer igen. Livet var fullt av av barn, arbete och ständigt dålig ekonomi.

Men någon gång i början av 1990-talet gav ekonomin utrymme för lite mindre placeringar. Och den vägen är det.

Jag sänder då och då en tanke till min gamla gymnastikdirektör. På någor sätt är det ändå kanske hans återkommande frågor om aktietips som gav mig en viss status och självförtroende och som kanske har bidragit till att man nu har lyckats skapa ett mindre kapital.

Hälsningar

DaniTheDog skrev 16 jan, 08:01

Mats det är riktigt kul att höra hur folk har hamnat i börssvängen!
Roligt att du kunde finansiera bilköpet tackvare aktiehandeln. Jag vet inte om ja...
Pil nerSe hela citeringen

DaniTheDog skrev 16 jan, 08:01

Mats det är riktigt kul att höra hur folk har hamnat i börssvängen!
Roligt att du kunde finansiera bilköpet tackvare aktiehandeln. Jag vet inte om jag skrivit det på detta forum, men jag använder en liten del av pengarna jag tjänar på aktierna till vatddaglyx och resten får sitta kvar och växa. Jag tycker att man ska unna sig lite roliga saker som goda middagar, ny bil, resor, "drömklockan" eller vad det nu kan vara man önskar sig. Många av oss lägger ner mycket tid på aktierna och då anser jag att man inte ska vara för snål mot sig själv och familjen!

//Danne

DaniTheDog, rolig läsning, kanske inte för dig men för oss andra!
Själv gjorde jag några chansköp under mina yngre år. Några procent upp några procent ner. Men en aktie sticker ut markant från de andra. Jag var en av många som köpte Fermenta och i en ganska bra och tidig fas innan den stora uppgången med Reefat i spetsen.Alla pengar som hade sparats från extrajobb/sommarjobb eller julpengar och födelsedagspengar från den tiden gick in i bolaget. Hade jag sålt på toppen hade jag gjort en rejäl hacka...men ung och grön och girig (he he) så gick det som det gick. Jag följde med hela vägen upp och hela vägen ner , jag var med om bytet till Columna, köpet av drax m.m m.m. sen med röd depå som ett stoppljus sålde jag till slut med ett litet förlustavdrag som plåster på såren!

Det gjorde att jag tappade sugen på aktier under närmare 10 år men nu de sista 10 åren har jag tagit upp handlandet och de sista åren har varit väldigt lönsamma så nu har jag råd att bjuda på denna anekdot ...


Mvh LazBaz

frefecs bild
  • frefec
  • Kön: Man
  • Ålder: 54
  • Yrke: Entreprenör

DaniTheDog skrev 15 jan, 02:01

Aktiehandeln har gått riktigt bra de senaste åren. Det är då lätt att skriva om alla framgångar, kursdubblare, guld och gröna skogar.

Men växer då a...
Pil nerSe hela citeringen

DaniTheDog skrev 15 jan, 02:01

Aktiehandeln har gått riktigt bra de senaste åren. Det är då lätt att skriva om alla framgångar, kursdubblare, guld och gröna skogar.

Men växer då alla min aktieträd upp till skyarna? Nix dessvärre inte. Nu var det några år sedan jag åkte på en riktig nit. Men jag har suttit i min nya inköpta gungstol med en whiskey och tänkt tillbaka lite på min i särklass sämsta affär....

1997 OCH REVISORN...

Jag var nyss fyllda 18 år, knappt torr bakom öronen, och hade börjat jobba extra på krogen. Diskplockning varvades med att hänga in jackor och hjälpa hårda grabbarna som jobbade i baren. Ingen jättelön men inte heller några större utgifter då jag bodde hemma hos föräldrarna.

Ägarna till krogen hade anlitat en revisor som spenderade mer tid i baren än med pappersarbetet. Han han hade en redig ölkagge och en ständigt röd näsa. Snacket bland personal på krogen var att han förvisso var alkoholiserad men en trollkonstnär vad det gällde siffror. Han hjälpte gärna personal med deklarationen och fick på magiskt sätt igenom omöjliga avdrag trots skattemasens gransking.

Årsredovisningarna var top notch även om de kom lite sent i bland och renderade i straffavgifter för ägarna.

TIPSET

Satt in baren och surrade lite med revisorn en kväll och han berättade om mitt livs möjlighet, ett aktietips. Minidoc hette bolaget och de hade en produkt för digitala patientjournaler om jag inte minns fel. Hur som helst var detta en aktie som var 100% säker och skulle garanterat göra mig till en välbärgad yngling. Det visste han!!

Hur mycket ska man casha in i den då undrade jag. Hur rik vill du bli replikerade han? Som f-n sa jag. Tryck in 20 loppor då tyckte herr Rödnäsa.

KÖPET

Sagt och gjort. Jag travade i väg till banken tog en kölapp. Lyckades sen haspla ur mig att jag ville köpa en aktie i något bolag som hette Minidoc. Inga problem så långt. 20 000 SEK fattigare men stolt innehavare av 1000 aktier á 20 SEK i bolaget som skulle ändra mitt liv lämnade jag banken.

AKTIEINTRESSET VAR FÖTT

Någonstans här föddes aktieintresset. Jag började läsa allt jag kom över och bytte i samband med detta bank och öppnade en fördelaktigare depå. Den depå fylldes på med diverse bolag som jag i efterhand kan konstatera gick riktigt bra. Det var allt från Protect Data (blev uppköpta) till Biogaia som då var i sin linda.

Minidoc låg dock kvar i gamla banken tillsammans med några ören på ett sparkonto. Jag kollade till aktien ett par gånger och den tickade sakta neråt. Snart föll innehavet i Minidoc i glömska medan aktiehandel i nya banken gick på högvarv.

RESULTATET

För några år sedan tänkte jag avsluta alla konton på gamla banken. Då hittade jag mina guldklimpar som skulle gör mig rik som ett troll. Slängde ett öga på skärmen och såg att de var värda 60 SEK efter alla år. En ökning på 200% funkar väl tänkte jag och kände mig nöjd.

Mitt nöjda leende försvann när jag tittade närmare. Aktien låg inte i 60 SEK. Hela mitt innehav var värt 60 SEK. Kursen var 0,06 SEK!!

Jag kunde nte låta bli att skratta när jag tänkte tillbaka på när jag satt, en finnig tonåring, med fyllan till revisor som garanterade mig ett liv i sus och dus. Jag hade förblindats av tanke på ett liv bestående av palmer, paraplydrinkar, dyra klockor, vin, kvinnor och sång...

LÄRDOMAR

Vad lärde jag mig då av siffermagikern ?

* Lyssna inte blint på tips från andra.

* Det finns inga 100% säkra aktieköp.

* Gör ALLTID din egen efterforskning om bolaget innan köp.

* Följ dina innehav noga!

* Drick lagom med sprit och ta inte råd från en fylla ; )

EPILOG

Vem vet, om han inte tipsat mig om denna förtrollade aktie hade jag kanske aldrig börjat med aktiehandel. Just detta aktietips gjorde mig inte rik i kronor räknat, men rik på erfarenheter ; )

Hur gick det då för magikern från det förtrollade landet Koskenkorva ? Jo rå jag såg honom för en månad sedan sittandes med lila rödvinsläppar, i samma bar, och med ett glas vin balanserandes på den välfyllda magen.

Han såg inte ut att ha den minsta ångest för det aktieköp han tipsade mig om 14 år tidigare ;)//Danne


Roligt inlägg Dani.
Har själv gått på några riktiga "nitar" under åren. Bl.a. Decim som skulle konkurera ut Nobel på tandimplatat. Gick KK istället. Song Network köpte jag också dyrt utan att sälja.....

DaniTheDog skrev 15 jan, 02:01

Aktiehandeln har gått riktigt bra de senaste åren. Det är då lätt att skriva om alla framgångar, kursdubblare, guld och gröna skogar.

Men växer då a...
Pil nerSe hela citeringen

DaniTheDog skrev 15 jan, 02:01

Aktiehandeln har gått riktigt bra de senaste åren. Det är då lätt att skriva om alla framgångar, kursdubblare, guld och gröna skogar.

Men växer då alla min aktieträd upp till skyarna? Nix dessvärre inte. Nu var det några år sedan jag åkte på en riktig nit. Men jag har suttit i min nya inköpta gungstol med en whiskey och tänkt tillbaka lite på min i särklass sämsta affär....

1997 OCH REVISORN...

Jag var nyss fyllda 18 år, knappt torr bakom öronen, och hade börjat jobba extra på krogen. Diskplockning varvades med att hänga in jackor och hjälpa hårda grabbarna som jobbade i baren. Ingen jättelön men inte heller några större utgifter då jag bodde hemma hos föräldrarna.

Ägarna till krogen hade anlitat en revisor som spenderade mer tid i baren än med pappersarbetet. Han han hade en redig ölkagge och en ständigt röd näsa. Snacket bland personal på krogen var att han förvisso var alkoholiserad men en trollkonstnär vad det gällde siffror. Han hjälpte gärna personal med deklarationen och fick på magiskt sätt igenom omöjliga avdrag trots skattemasens gransking.

Årsredovisningarna var top notch även om de kom lite sent i bland och renderade i straffavgifter för ägarna.

TIPSET

Satt in baren och surrade lite med revisorn en kväll och han berättade om mitt livs möjlighet, ett aktietips. Minidoc hette bolaget och de hade en produkt för digitala patientjournaler om jag inte minns fel. Hur som helst var detta en aktie som var 100% säker och skulle garanterat göra mig till en välbärgad yngling. Det visste han!!

Hur mycket ska man casha in i den då undrade jag. Hur rik vill du bli replikerade han? Som f-n sa jag. Tryck in 20 loppor då tyckte herr Rödnäsa.

KÖPET

Sagt och gjort. Jag travade i väg till banken tog en kölapp. Lyckades sen haspla ur mig att jag ville köpa en aktie i något bolag som hette Minidoc. Inga problem så långt. 20 000 SEK fattigare men stolt innehavare av 1000 aktier á 20 SEK i bolaget som skulle ändra mitt liv lämnade jag banken.

AKTIEINTRESSET VAR FÖTT

Någonstans här föddes aktieintresset. Jag började läsa allt jag kom över och bytte i samband med detta bank och öppnade en fördelaktigare depå. Den depå fylldes på med diverse bolag som jag i efterhand kan konstatera gick riktigt bra. Det var allt från Protect Data (blev uppköpta) till Biogaia som då var i sin linda.

Minidoc låg dock kvar i gamla banken tillsammans med några ören på ett sparkonto. Jag kollade till aktien ett par gånger och den tickade sakta neråt. Snart föll innehavet i Minidoc i glömska medan aktiehandel i nya banken gick på högvarv.

RESULTATET

För några år sedan tänkte jag avsluta alla konton på gamla banken. Då hittade jag mina guldklimpar som skulle gör mig rik som ett troll. Slängde ett öga på skärmen och såg att de var värda 60 SEK efter alla år. En ökning på 200% funkar väl tänkte jag och kände mig nöjd.

Mitt nöjda leende försvann när jag tittade närmare. Aktien låg inte i 60 SEK. Hela mitt innehav var värt 60 SEK. Kursen var 0,06 SEK!!

Jag kunde nte låta bli att skratta när jag tänkte tillbaka på när jag satt, en finnig tonåring, med fyllan till revisor som garanterade mig ett liv i sus och dus. Jag hade förblindats av tanke på ett liv bestående av palmer, paraplydrinkar, dyra klockor, vin, kvinnor och sång...

LÄRDOMAR

Vad lärde jag mig då av siffermagikern ?

* Lyssna inte blint på tips från andra.

* Det finns inga 100% säkra aktieköp.

* Gör ALLTID din egen efterforskning om bolaget innan köp.

* Följ dina innehav noga!

* Drick lagom med sprit och ta inte råd från en fylla ; )

EPILOG

Vem vet, om han inte tipsat mig om denna förtrollade aktie hade jag kanske aldrig börjat med aktiehandel. Just detta aktietips gjorde mig inte rik i kronor räknat, men rik på erfarenheter ; )

Hur gick det då för magikern från det förtrollade landet Koskenkorva ? Jo rå jag såg honom för en månad sedan sittandes med lila rödvinsläppar, i samma bar, och med ett glas vin balanserandes på den välfyllda magen.

Han såg inte ut att ha den minsta ångest för det aktieköp han tipsade mig om 14 år tidigare ;)//Danne


Hej Danne!

Riktigt skoj läsning, kul att få höra lite personliga erfarenheter från aktievärlden.

Mvh Catherine

DaniTheDogs bild

Mats Gessbo skrev 15 jan, 21:01

Strålande inlägg Danne!

Du uppmanar oss att komma med exempel på RIKTIGT DÅLIGA aktieaffärer.

Jag nappar istället på din utgångspunkt; min första ...
Pil nerSe hela citeringen

Mats Gessbo skrev 15 jan, 21:01

Strålande inlägg Danne!

Du uppmanar oss att komma med exempel på RIKTIGT DÅLIGA aktieaffärer.

Jag nappar istället på din utgångspunkt; min första affär.

1962 OCH FULLSTÄNDIGT OKUNNIG

Jag var 17 år och hade ett sommarjobb. På den tiden var det lätt att få sommarjobb. Dessutom hade man avtalsenlig lön, dvs lika bra betalt som dom fast anställda. Det var ett hårt jobb, 4-skift i ett av Sveriges största järnverk. Men skifttilläg och hög lön gjorde att man kände sig omåttligt rik.

På den tiden (stenåldern för många av er...) hörde man varje dag på radion, kl 13:00, börsnoteringarna som lästes upp ungefär som en sjöväderrapport. Av någon anledning fattade jag ett visst intresse för dessa börsnoteringar. Lyckades tipsa mina föräldrar så att jag fick en bok om aktier i födelsedagspresent. Utan att begripa allt för mycket stegade jag in på Handelsbankens kontor och beordrade köp av aktier för en stor del av min surt förvärvade sommarlön. Jag är lite osäker, men jag tror att mitt köp bestod av Gränges, SCA och Volvo.

Mina kompisar ruskade på huvudet och undrade om jag hade fått en allvarlig psykisk åkomma under mina nattskift i järverket...

ÅR 1963

Nu 18 år gammal. Hade så ofta som möjligt (skolan var ju ofta i vägen) lyssnat på börsnoteringarna. Och mina affärer hade gått strålande!

En försommardag steg jag inpå banken och beordrade försäljning av alla mina aktier. Vinsten var bra, jag tror att den var ca 50 %.

Samtidigt som jag var på banken så råkade vår fruktade gymnastiklärare vara där. En före detta militär som hade omskolat sig till gymnastiklärare. Han frågade nyfiket vad jag hade för ärende. Jag berättade då om mina lyckade aktieaffärer. Han såg mycket förundrad ut, men sa ingenting.

Vinsten gjorde att jag hade råd att ta körkort direkt när jag blev 18 år samt att jag hade pengar att köpa en bil. Bilen var en PV av 1954 års modell och köptes av gymnastikdirektören! (han hade fått den i arv.)

RESTEN AV GYMNASIETIDEN

Vår gymnastiklärare var, som sagt, före detta militär. Varje gymnastiklektion fick vi ställa upp på två led. Därefter kom ordern "rättning i leden!" och därefter "givakt!" och "avlämning!" (rapportering av eventuell frånvaro.)

Därefter blev ett stående inslag: "Har Gessbo något bra aktietips idag?" Jag minns inte om jag någonsin kunde förmedla något tips...

SENARE

Därefter gick det många år innan jag gjorde några aktieaffärer igen. Livet var fullt av av barn, arbete och ständigt dålig ekonomi.

Men någon gång i början av 1990-talet gav ekonomin utrymme för lite mindre placeringar. Och den vägen är det.

Jag sänder då och då en tanke till min gamla gymnastikdirektör. På någor sätt är det ändå kanske hans återkommande frågor om aktietips som gav mig en viss status och självförtroende och som kanske har bidragit till att man nu har lyckats skapa ett mindre kapital.

Hälsningar

DaniTheDog skrev 16 jan, 08:01

Mats det är riktigt kul att höra hur folk har hamnat i börssvängen!
Roligt att du kunde finansiera bilköpet tackvare aktiehandeln. Jag vet inte om ja...
Pil nerSe hela citeringen

DaniTheDog skrev 16 jan, 08:01

Mats det är riktigt kul att höra hur folk har hamnat i börssvängen!
Roligt att du kunde finansiera bilköpet tackvare aktiehandeln. Jag vet inte om jag skrivit det på detta forum, men jag använder en liten del av pengarna jag tjänar på aktierna till vatddaglyx och resten får sitta kvar och växa. Jag tycker att man ska unna sig lite roliga saker som goda middagar, ny bil, resor, "drömklockan" eller vad det nu kan vara man önskar sig. Många av oss lägger ner mycket tid på aktierna och då anser jag att man inte ska vara för snål mot sig själv och familjen!

//Danne

LazBaz skrev 16 jan, 11:01

DaniTheDog, rolig läsning, kanske inte för dig men för oss andra!
Själv gjorde jag några chansköp under mina yngre år. Några procent upp några procen...
Pil nerSe hela citeringen

LazBaz skrev 16 jan, 11:01

DaniTheDog, rolig läsning, kanske inte för dig men för oss andra!
Själv gjorde jag några chansköp under mina yngre år. Några procent upp några procent ner. Men en aktie sticker ut markant från de andra. Jag var en av många som köpte Fermenta och i en ganska bra och tidig fas innan den stora uppgången med Reefat i spetsen.Alla pengar som hade sparats från extrajobb/sommarjobb eller julpengar och födelsedagspengar från den tiden gick in i bolaget. Hade jag sålt på toppen hade jag gjort en rejäl hacka...men ung och grön och girig (he he) så gick det som det gick. Jag följde med hela vägen upp och hela vägen ner , jag var med om bytet till Columna, köpet av drax m.m m.m. sen med röd depå som ett stoppljus sålde jag till slut med ett litet förlustavdrag som plåster på såren!

Det gjorde att jag tappade sugen på aktier under närmare 10 år men nu de sista 10 åren har jag tagit upp handlandet och de sista åren har varit väldigt lönsamma så nu har jag råd att bjuda på denna anekdot ...


Mvh LazBazRazBaz: Ja Reefat har lyckats göra en del fattigare. Han blev ju för övrigt årets svensk någon gång på 80-talet :))

//Danne

max 50 000 tecken

Avbryt
* Den information som förmedlas av våra experter är allmän och inte personligt riktad.
STÄNG