Trender inom aktievärlden

Trender inom aktievärlden Bevaka tråd

Startad av adamsmiths

Välkommen till forumet!
Du måste vara inloggad för att kunna skriva inlägg.

adamsmithss bild

Det är inte lätt att veta vilka fonder och aktier som det kommer att gå bra för och vilka det kommer gå dåligt för. Därför är det bra att kika mer allmänt på marknaden för specifika områden. På det sättet kan det vara lättare att se hur utvecklingen beter sig just nu och samtidigt hitta företag som kan vara positiva att investera i.

Marknaden för IT och telekom

En marknad som inte har haft det speciellt lätt är IT och telekom. Få har vågat investera i den här marknaden sedan IT-bubblan i början av 2000-talet. Sedan dess har marknaden sakta men säkert börja repa sig lite men för vissa går det väldigt dåligt. Ett sådant exempel är Facebooks aktie, den har förlorat enormt mycket i värde. Ett företag som det går bättre för är Netflix, analytikerna tror på det här bolaget just nu och streamingtjänsten är väldigt populär. Experterna estimerar därför att det kommer att gå bra för aktiens värde. Först när Netflix presenterades på börsen föll den väldigt fort men har sedan dess stabiliserats och estimeras bara att gå bättre och bättre. Aktievärdet spås öka med 30-50 % det närmsta året och på en period av 10 år tror experterna att värdet kan öka med hela 5 000 %.

Spelmarknadens förändring

Spelmarknaden har förändrats lite sedan den nya svenska spel licensen kom och börsen har reagerat positivt på detta. Speciellt företaget MRG (tidigare Mr Green & Co) går det extra bra för. Företaget som bland annat driver Mr Green har bedrivit nätcasino sedan år 2008. Det här företaget är ett av omkring 50 bolag som har fått spellicens av Spelinspektionen, i kombination med att en del av företagets aktier köptes upp har det skapat en positiv förändring. Marknaden stod nämligen stilla i väntan på vilka bolag som skulle få den här svenska spellicensen. MRG:s aktie började öka i värde när beskedet kom och aktierna köptes upp. Experterna förutser att de kommer fortsätta att öka i värde.

Marknaden för råvaror - en stabil marknad

Marknaden för råvaror är en marknad som är relativt stabil, även om det spelar roll vilken råvara som det handlar om. Exempelvis är det ganska skakigt att investera i olja medans guld länge har sett som bra att satsa på. Samtidigt som priset för guld ökar så ökar även priset för silver. Silver kan faktiskt vara en av de mest intressantaste råvarorna och även en av de bästa om du vill investera i aktier inom råvaror. Silver är en metall som används i flera olika områden, bland annat inom industrin och det är även en råvara som är lättsammare att utvinna än vad exempelvis guld är. Dessutom är silver billigare än guld och det är en del av att fler och fler väljer att satsa på silver. Svenska företag som det går bra för inom råvarumarknaden är bland annat Boliden. De framställer silver och även guld, zink och koppar. Dessutom är de världsledande inom återvinning av metaller. Experter förutspår att värdet kommer att öka omkring 50 % under året.

Ingen kan säga med 100 % säkerhet hur det kommer att gå för en aktie. Det kan dock kan göra är att hålla sig uppdaterad under året och läsa vad experterna förutser. De tekniska analytikerna kolla på vilken riktning marknaden eller en specifik aktie kan gå, detta baserat på mönster och historiska rörelser. Man kan även tänka på några grundläggande tips. Ett exempel är att inte köpa en aktie som är i en nedåtgående trend, oavsett egentligen hur det bakomliggande företaget ser ut. Vänta istället tills trenden vänder, att handla en aktie som är nedåtriktad brukar sällan leda till något bra utfall.

Trender genom teknisk analys

Det kan vara värt att titta på trenderna i det som kallas teknisk analys för att veta när du ska sälja eller köpa en aktie. Genom att plocka ut historiska data som pris, volym och tid så har vi den data som behövs för att göra en teknisk analys, vilket handlar om sannolikheten.

I en teknisk analys behöver du hålla koll på konsolidering, utbrott och rekyler, samt trender. Trend utgör ungefär 1/5 av aktiens tid. När du lärt dig att se när en aktie befinner sig i trend så kan du bli duktig på trading. Gå aldrig emot en trend som vi var inne på tidigare, då går du i motvind.

För att ta ut en stigande trend så behöver du verifiera botten och toppen ett antal gånger, samma sak gäller vid fallande trender. Det finns även olika tidsaspekter att titta på vad gäller trend, kortsiktig trend och långsiktig trend.

max 50 000 tecken

Avbryt
* Den information som förmedlas av våra experter är allmän och inte personligt riktad.
STÄNG